“Skolas somā” ielikām “Jelgavu 94”.

17.oktobra pēcpusdienā, izmantojot projekta “Latvijas Skolas soma” piedāvājumu, trīs Siguldas Valsts ģimnāzijas klases – 8.b, 8.c un 9.a – devās uz “Kino Lora”, lai noskatītos pēc Jāņa Joņeva romāna “Jelgava 94” uzņemto latviešu filmu.

Filmas galvenais varonis ir 14 gadus vecais Jānis, kas, kā jau visi pusaudži, meklē savu vietu dzīvē. Nav viegli atrast draugus, nav viegli saprast vecākus, nav viegli veidot attiecības ar meiteni, kas iepatikusies. Jānim sevis meklēšanas ceļi ne vienmēr ir taisni – gadās izdarīt nepareizas izvēles un pateikt nepareizus vārdus vai arī klusēt, kad jārunā.

Interesants režijas paņēmiens bija galvenā varoņa dubultošana: bieži filmā blakus pusaudzim Jānim atradās pieaugušais Jānis jeb pats grāmatas autors (filmā viņu atveido aktieris Kaspars Aniņš). Šādi filmas veidotāji parāda, ka bērna pārdzīvojumi nekur nepazūd – tie nāk līdzi visu mūžu.

Lielākajai daļai skolēnu 1994.gads ir viņu vecāku jaunības laiks, kam ir sava specifika: darbs ir, bet algas nav, pilsētās redzami bandīti, cilvēki aizraujas ar ārzemju mūzikas iepazīšanu, skolu vide vēl ir diezgan nemājīga. Iespējams, pēc šīs filmas noskatīšanās būtu vērts parunāt ar vecākiem par viņu jaunības laiku un uzdot jautājumus par to, kas filmā likās nesaprotams. Bet varbūt kopā ar viņiem aiziet uz filmu vēlreiz?

“Man patika viss – no pirmā vārda līdz pat beigām,” tā pēc filmas teica 8.b klases skolēns Mārtiņš. Un viņa viedokli atbalstīja arī gandrīz visi pārējie skatītāji.

8.b klases audzinātāja Iveta Celmiņa

2 thoughts on ““Skolas somā” ielikām “Jelgavu 94”.

Comments are closed.