12.klašu skolēni apmeklē Nacionālā teātra izrādi “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas 2. teātris”     

Novembris Latvijā ir vēstures mēnesis, kad Lāčplēša dienā pieminam brīvības cīnītājus, bet 18. novembrī svinam mūsu valsts proklamēšanas gadadienu. Svētku nedēļā Siguldas Valsts ģimnāzijas 12. klašu skolēniem programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros bija ieplānots kāds īpašs pasākums – Latvijas Nacionālā teātra izrādes “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas 2. teātris” apmeklējums.

         Par to, ka izrāde būs īpaša, liecināja ne tikai izrādes norises vieta – pirms 101 gada tieši šajā ēkā tika dibināta Latvijas Republika -, bet arī no teātra atsūtītais un noklausītais ieraksts, kas sagatavoja jauniešus izrādei. Neierasti arī tas, ka pie ieejas zālē katram skatītājam tiek iedotas austiņas un uztvērējs. Īsa instruktāža par skaņas regulēšanu, kanālu pārslēgšanu, un skatītāji ir gatavi.

            Šī izrāde ir par izvēlēm. Uz skatuves – vēsturiski precīzi attēloti 1918. gada 18. novembra notikumi, sēž delegāti, skan runas. Mūsdienu pārinformētajam cilvēkam tas šķiet garlaicīgi un vienmuļi, tomēr tieši šo cilvēku izvēle lika pamatu tam, ka šobrīd dzīvojam neatkarīgā valstī. Arī skatītājiem ir izvēle, viņu rīcībā ir četri informācijas kanāli. Katrs pats var izvēlēties, ko klausīties austiņās – vēsturisku komentāru par notiekošo, kādu dzīvesstāstu vai jestru balllītes mūziku. Būtībā katrs skatītājs veido savu teātra izrādi.

            Bet visiespaidīgākais ir izrādes fināls. Katrā Latvijas vēstures mācību grāmatā var redzēt Viļa Rīdzenieka slaveno fotogrāfiju, kas tapusi 1918. gada 18. novembrī pēc svinīgās sēdes. Tomēr šoreiz fotogrāfs pavērš objektīvu pret zāli, pret mums. Tātad skatītāji ir tie, kuru izvēle noteiks Latvijas turpmāko likteni, un šī sajūta gan pacilā, gan liek padomāt.

            Skolēnu viedoklis par izrādi nav viennozīmīgs, un tādam tam arī nav jābūt. Izvēle taču katram ir sava. Bet viens ir skaidrs – vienaldzīgo nav, un šī izrāde vēl ilgi paliks skatītāju atmiņā.

Informāciju sagatavoja 12.d klases audzinātāja Lāse Vilka

4 thoughts on “12.klašu skolēni apmeklē Nacionālā teātra izrādi “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas 2. teātris”     

  1. Atbalsojums: www lovoo net login

Comments are closed.