Īpaša klases stunda, kas veltīta Lāčplēša diena

 

Ir tikai VIENA LATVIJA

un citas nav nekur.

Tā nāk no senču zemes dzīlēm

un debesīm, kas kopā tur.

/A. Eglītis/

Laiks no Lāčplēša dienas 11. novembrī līdz Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai 18. novembrī tiek dēvēts par patriotism nedēļu.

  1. a klase mīl savu valsti un ir tās patrioti. Lāčplēša dienā klases stundu vadīja Gustavs Bumblis un Ralfs Knēža. Stundas sākumā kopā dziedājām Latvijas himnu, lai izrādītu cieņu pret savu valsti.

Gustavs un Ralfs lūdza klasesbiedrus sadalīties grupās, lai pārrunātu un dalītos pieredzē, kā ģimenēs tiek atzīmēti Latvijas valsts svētki novembrī. Skolēni atzina, ka kopā ar ģimeni tiek aizdedzinātas svecītes, pacelts valsts karogs, dziedāta valsts himna, ir kopīgi filmu vakari, kuros ģimenes skatās latviešu filmas, tiek gatavots īpašs svētku mielasts. Kopīgi tiek apmeklēti gan pasākumi Siguldā, gan Rīgā, piemēram, Lāpu gājiens, “Staro Rīga”, Nacionālo bruņoto spēku parāde, ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, svētku salūta vērošana. Grupās skolēni diskutēja, kas ir patriotisms. Ikviens atzina, ka patriotisms ir mīlestība un cieņas izrādīšana pret savu valsti, lepnums par savu dzimteni.

Pēc tam Gustavs un Ralfs atgādināja visiem, kāpēc tiek svinēta Lācplēša diena, ka Lācplēša dienas svinēšana tika iedibināta īsi pēc 1919.gada 11. novembra – datuma, kurā Latvijas bruņotie spēki guva uzvaru pār skaitliski lielāko un arī labāk apbruņoto Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku. Kopīgi visi noskatījās video “7 minūtēs par to, kāpēc Latvijā svinam 11. novembri” (https://www.youtube.com/watch?v=IioodVnAFo8)

Pēc video noskatīšanās Gustavs un Ralfs bija sagatavojuši jautājumus, lai pārliecinātos, ka visi saprot vēsturiskos notikumus, kas ir svarīgi mūsu valstij.

Savukārt vakarā 10.a klases skolēni devās Lāpu gājienā, godinot neatkarības cīņu simto gadadienu un karavīrus, kuri atdeva savu dzīvību par mūsu tēvzemes brīvību.

 

Informāciju sagatavoja 10.a klases audzinātāja Daiga Jēkabsone