Literārā tiesa 11.d klases literatūras stundās – veltījums G. Merķeļa 250. dzimšanas dienā

Šoruden visā Latvijā atzīmē rakstnieka, publicista un apgaismības ideju paudēja Garlība Merķeļa 250 dzimšanas dienu. Pēc Merķeļa darba “Latvieši” lasīšanas 11. d klases skolēni, skolotājas Lāses Vilkas mudināti, pieņēma izaicinājumu un sāka gatavoties procesam. Kāpēc izaicinājumu? Literārā tiesa ir labi zināma, tomēr samērā reti izmantota metode, jo gatavošanās process ir laikietilpīgs un prasa pamatīgu gatavošanos. Lai tiesu pietuvinātu realitātei, skolēni politikas un tiesību stundā skolotājas Anitas Ūdres vadībā izpētīja procesa norisi, pēc tam sekoja lomu izloze un materiālu apkopošana.

Nākamās literatūras stundas nevienu neatstāja vienaldzīgu. “Piecelties, tiesa nāk!” 9. oktobrī paziņoja tiesas sekretārs, klasē ienāca tiesnese Annija Bildarte kopā ar savām palīdzēm Elzu Leščinsku un Agati Mariju Bukšu, un process sākās. Prokurori uzstājās ar apsūdzības runām, advokāti meklēja argumentus un izsauca lieciniekus, tiesas sekretāri visu protokolēja. Tiesas debates bija tik karstas, ka tiesnesei vairākas reizes bija jālūdz ievērot klusumu. Un, kaut gan nolasītajam spriedumam nav juridiska spēka, šķiet, ka šis tiesas process ilgi paliks atmiņā visiem tā dalībniekiem.

Pēc vētrainajām tiesas stundām sekoja metodes vērtējums un pašvērtējums. Lūk, kā literārās tiesas metodi vērtē skolēni:

  • pirmo reizi piedzīvoju kaut ko līdzīgu tiesai,
  • šī metode veicina vēlmi lasīt visu darbu un palīdz labāk to izprast,
  • šī metode liek iedziļināties un attīsta domāšanu,
  • varējām izmantot zināšanas viedokļa aizstāvēšanai un lēmumiem,
  • šī metode liek sadarboties, meklēt argumentus un kompromisu,
  • šī metode uzlabo debašu prasmes, iemāca izteikties un klausīties.

Par procesa vērtīgākajām dalībniecēm tika atzītas latviešu advokāte Grēta Gaile, prokurore Elizabete Pūcīte, kā arī tiesnese Annija Bildarte.

Informāciju sagatavoja literatūras skolotāja Lāse Vilka

2 thoughts on “Literārā tiesa 11.d klases literatūras stundās – veltījums G. Merķeļa 250. dzimšanas dienā

  1. Atbalsojums: dirty tinder pictures

Comments are closed.