Piemiņas brīdis pie Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Žaņa Ķinča kapa Siguldas kapos

11.novembrī četru ģimnāzijas klašu skolēni (11.b.,12.a.,b.,c.) atsaucās vēsturnieces Ievas Kvāles aicinājumam Lāčplēša dienā atcerēties un godināt vienīgā Siguldas kapos guldītā Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Žaņa Ķinča piemiņu.

Gatavojoties pasākumam, vēstures stundās skolēni iepazinās ar Neatkarības kara varonīgajiem notikumiem un Ž.Ķinča biogrāfiju. Viņš Latvijas armijā tika iesaukts 1919.gada februārī, cīnījies Kurzemē pret lieliniekiem O.Kalpaka bataljona 3.atsevišķajā (studentu) rotā. 1919.gada 18.maija kaujā pie Kauguriem lielinieku uzbrukuma laikā ļoti kritiskā brīdī, kad rotai bija beigusies munīcija, Ž.Ķincis veda karavīrus durkļu cīņā un pirmais ielauzās lielinieku ieņemtajos ierakumos. Šajā kaujā viņš tika smagi ievainots un zaudēja redzi. Pēc Neatkarības kara beigām Ž.Ķincim tika piešķirta jaunsaimniecība Cieceres pagastā, kuru viņš tomēr nespēja apsaimniekot. Mūža pēdējos gadus viņš pavadīja Siguldā, kur arī tika apbedīts.

Lāčplēša dienas svinīgajā pasākumā pie Ž.Ķinča kapa stāvēja zemessargu goda sardze, kuras sastāvā bija arī ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Ģimnāzijas skolēni kopā ar pārējiem pasākuma dalībniekiem nodziedāja Latvijas himnu un nolika sveces pie Ž.Ķinča kapavietas.

Paldies fotogrāfam Agrim Tabakam par pasākuma norises fotogrāfijām!

Informāciju sagatavoja  vēstures skolotāja Inese Berga

3 thoughts on “Piemiņas brīdis pie Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Žaņa Ķinča kapa Siguldas kapos

  1. Atbalsojums: free dating america

Comments are closed.