Šaha pulciņa nodarbības arī attālināti. Piedalies arī Tu!

Siguldas Valsts ģimnāzijas šaha pulciņš nav pārtraucis savu darbību laikā, kad mācības ir jāveic attālināti,  katram no savām mājām. Turpinām mācīties un spēlēt!

Kāda šobrīd izskatās iknedēļas šaha entuziastu tikšanās un jaunu iemaņu apguve? Arī šahs ir populāra izklaide internetā, 15 un šaha pulciņš savu vietu ir atradis vietnē lichess.org, kur ir gan uzdevumi, gan arī var uzspēlēt šahu ar datorprogrammu, gan ar zināmu vai nezināmu pretinieku. Skolotāja Sandra Harlinska organizē iknedēļas turnīrus, kuros var piedalīties jebkurš, kurš saņēmis ielūguma saiti un paroli. Kā piemērs, lūk, pagājušās nodarbības tematiskais turnīrs, veltīts populārajai šaha atklātnei – sicīliešu aizsardzībai https://lichess.org/tournament/vvjKbFfh.

Šajā 15. aprīļa turnīrā uzvarēja MelnaisLaidnis – zem šī segvārda spēlē 8. klases skolnieks Kārlis Edvards Veide. Kamēr skolēni spēlē, skolotāja no savas darba vietas monitorā var vērot spēles un piefiksēt tās specifiskās pozīcijas, kuras var iztirzāt nākamajā tikšanās reizē.

Piemērā šāda pozīcija no partijas Woltero (Valters Vasiljevs, 10. klase) – MelnaisLaidnis (Kārlis Edvards Veide, 8. klase), kura izveidojusies pēc balto gājiena 20. Zb5 – a7+ , kas piesaka melno karalim šahu.

Zirga upuris labākās melno atbildes gadījumā 20. … Kd8 izraisa vairāku melno bandinieku krišanu, kas agrāk vai vēlāk noved pie balto figūru vadītāja uzvaras.

Otra nodarbības puse pēc turnīra beigām notiek Webex Meeting platformā, kur varam viens ar otru sarunāties, izmantojot video un audio līdzekļus. Var arī apmainīties viedokļiem par šaha paraugpartijām, kuras ir apskatāmas, izmantojot kopīgoto skolotājas datora ekrānu. Noslēgumā veicam arī zināšanu testus, kad pozīcijai, kas tiek rādīta kopīgotajā ekrānā, jāizdomā vislabākais gājiens, kurš jānosūta skolotājai privātā ziņojuma formā “Webex chat” ekrānā.

Šāda veida nodarbību negaidītais ieguvums ir tas, ka mūsu organizētajos skolas turnīros ir atsācis spēlēt arī SVĢ pagājušā gada absolvents Artūrs Hermanis, kurš pašreiz atrodas Nīderlandē. Tādā veidā šaha nodarbības ģeogrāfija iziet tālu ārpus Latvijas robežām.

Ja arī Tu esi nolēmis, ka gribi atjaunot vai iemēģināt roku šaha spēlē, vari pievienoties. Sūti ziņu skolotājai uz e-pastu: sandra.harlinska@svg.lv, un atradīsim iespējas izzināt šaha spēles burvību, kas var dot lielisku atslodzi no citām mācību jomām.

Sandra Harlinska, šaha skolotāja

One thought on “Šaha pulciņa nodarbības arī attālināti. Piedalies arī Tu!

  1. Atbalsojums: tips for tinder bio

Comments are closed.