10. a klase svin Eiropas dienu

9.maijā visā Eiropā tiek atzīmēta Eiropas diena jeb Eiropas Savienības dzimšanas diena. Eiropas diena ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā 1950.gadā Roberts Šūmans nāca klajā ar savu plānu, kas tiek uzskatīts par sākumu ciešākai Eiropas integrācijai.

Šogad, 2020. gadā, aprit 16 gadi kopš Latvija iestājās Eiropas Savienībā.

Eiropas diena ir atgādinājums, ka tikai rīkojoties kopīgi, Eiropas valstis var pārvarēt arī vislielākās grūtības. 2020. gada Eiropas dienā ES iestādes ar daudzām tiešsaistes darbībām apliecināja cieņu eiropiešiem, kuri solidaritātes garā palīdz Eiropas Savienībai pārvarēt koronavīrusa izraisīto krīzi. Laikā, kad visa pasaule cīnās ar COVID-19 pandēmiju, solidaritāte un savstarpējs atbalsts ir kļuvuši par Eiropas Savienības vadmotīvu.

10.a klases skolēni un klases audzinātāja Daiga Jēkabsone Eiropas dienu svinēja katrs savās mājās, piedaloties Eiropas eksāmenā un citās piedāvātajās tiešsaistes aktivitātēs. Eiropas eksāmenā bija iespēja pārbaudīt savas zināšanas par Latviju un Eiropu, tiešsaistē aizpildot testu. Eksāmens tika piedāvāts skolām trīs klašu grupās: 5.–6. klase, 7.–9. klase un 10.–12. klase; savukārt pieaugušie asināt prātu varēja, atbildot uz testa jautājumiem trīs grūtības pakāpēs.

Tāpat bija iespēja katram apskatīt tiešsaistes izstādi “Eiropa un eiropieši 1950 – 2020. Šūmana deklarācijas 70. gadadiena”! Šo izstādi bija sagatavojis ES vēstures arhīvs “Eiropas Universitātes institūts” Florencē. Virtuālajā izstādē bija apskatāmi galvenie pagrieziena punkti Eiropas savienības veidošanas procesā.

 

Informāciju sagatavoja:

10.a klases audzinātāja Daiga Jēkabsone

One thought on “10. a klase svin Eiropas dienu

Comments are closed.