SVĢ arī attālināti atbalsta un izglīto vecākus

VECĀKU IZGLĪTĪBAS PROGRAMMA ( VIP)  LIELO ĢIMNĀZIJĀ

Tāpat kā mūsu bērni, arī vecāki mācīsies un sadarbosies virtuāli. No 24.novembra divdesmit pieciem Siguldas izglītības iestāžu skolēnu vecākiem būs iespēja attālināti, izmantojot ZOOM platformas iespējas, apgūt fonda  VIP.plecs

izveidotās “Vecāku izglītības programmas” iepazīšanās kursu, kuru vadīs VIP trenere Inga Olina!

“Trīs nodarbību laikā vecāki gūs ieskatu svarīgākajās tēmās, kas saistītas ar bērna attīstību, senomotorajam vajadzībām un saiknes veidošanu, kā arī apgūs daudz praktisku metožu, kuras integrēt savā ikdienas dzīvē, padarot attiecības ar bērniem tuvākas un ikdienu – vieglāku.”

  1. NodarbībaPiesaistes veidi un veselīgu attiecību veidošanas prasmes”: 
    • Kas ir piesaiste
    • Piesaistes veidi un to raksturojums
    • Smadzeņu uzbūve un attīstība
    • Saiknes veidošanas prasmju kopas

Sagaidāmie rezultāti: Izglītojamie izprot dažādos piesaistes stilus, kas ir dažādu attieksmju un uzvedības modeļu pamatā. Izprot drošās piesaistes – emocionāli tuvu un uzticībā balstītu attiecību izšķirošo nozīmi.

Izprotot smadzeņu darbības principus, vecāks spēj atbilstošāk (emocionāli gādīgi) reaģēt un rīkoties konkrētās situācijās, atpazīstot bērna  emocijas un vajadzības, kas slēpjas aiz noteiktas uzvedības, nodrošinot pozitīvu iesaisti un mijiedarbību.

Vecāki izprot svarīgākos saiknes veidošanas principus ar bērnu – ievērots, sadzirdēts, vērtīgs!  Tas ļauj vecākam un bērnam ikdienas mijiedarbībā praktizēt klātesamību un apzinātību saskarsmē. Pozitīva savas vērtības apzināšanās un pašaprūpe ir būtisks resurss, kas palīdz vecākam veidot drošu piesaisti un emocionālu gādību attiecībās ar bērniem.

  1. NodarbībaStiprināšanas stratēģijas”:
  • Ķermeņa (sensomotorās vajadzības) stiprināšanas stratēģijas
  • Vides stiprināšanas stratēģijas
  • Dzinēja apkopes plāns
  • Rotaļu kaste

Sagaidāmie rezultāti: Stiprināšanas principu apguve palīdz vecākiem izprast bērna enerģijas un emociju līmeņa regulāciju. Stiprināšanas stratēģiju pielietošana un integrēšana ikdienā sagatavo bērna  ķermeni un vidi tā, lai bērns varētu maksimāli realizēt savu potenciālu. Prot piemērot stiprināšanas principus un veidot paredzamības, drošības un miera sajūtu. Vecāki spēj saskatīt sakarības starp bērna uzvedību un  vajadzībām. Lietpratīga un apzināta reaģēšana uz bērna  vajadzībām veicina saiknes uzturēšanu un uzticēšanos.

  1. NodarbībaUzvedības koriģēšanas stratēģijas”: 
  • Disciplinēšana, kas attālina, un audzināšana, kas veicina saikni
  • IDEĀLĀ reakcija un reaģēšanas līmeņi
  • Kā to risināt: melošana, dusmu lēkmes, miegs un grūtības ar ēdienu.

Sagaidāmie rezultāti: Vecāki apguvuši prasmes, kas ļauj bērna disciplinēšanu un uzvedības koriģēšanu īstenot cieņpilnā un saikni veicinošā veidā –  atpazīstot nevēlamās uzvedības iemeslus. Vecāks ir lietpratīgs bērna vajadzību apspriešanā un dialoga veidošanā, nodrošinot kopīgu refleksiju par bērna uzvedību. Uzvedības koriģēšanā, situācijās, kad rodas izaicinājumi saskarsmē ar bērnu,  vecāks spēj piemērot atbilstošas stratēģijas un reaģēšanas līmeņus, kas ļauj panākt vēlamo uzvedību un veidot drošu saikni ar bērnu.

Kas ir “Vecāku izglītības programma” jeb VIP?

VIP mērķis ir nodrošināt ikkatram vecākam iespēju apgūt praktiski pielietojamas prasmes un jaunākajos zinātniskajos pētījumos balstītas zināšanas, kas nepieciešamas, lai sekmīgi audzinātu savus bērnus un iemācītos veidot uzticības pilnas attiecības caur drošo piesaisti, tā rezultātā palīdzot bērnam kļūt par pilnvērtīgu, emocionāli veselu indivīdu un atbildīgu sabiedrības locekli.

Vecāku lomas īstenošana ir viens no nozīmīgākajiem, turklāt ilgtermiņa sociālajiem izaicinājumiem katram vecākam. Lai sabalansētu visas dzīves jomas – atbildību par bērniem, viņu aprūpi un audzināšanu ar pašizaugsmi, nodarbinātību, karjeras izaicinājumiem, materiālo labklājību u.tml. – vecākam vajadzīgs ārkārtīgi daudz fizisko, sociālo un emocionālo resursu. Pleca “Vecāku izglītības programma” palīdz stiprināt šos resursus.

Preventīvi parūpējoties par vecāku prasmju stiprināšanu un emocionālo atbalstu, ģimenēs samazinās nepieciešamība pēc speciālistu iesaistes dažādu problēmjautājumu risināšanā. Investējot vecākos, preventīvi tiek atslogoti gan speciālisti, gan pašvaldību budžeti, jo daudzas problēmas ir iespējams novērst jau agrīni. Programmā iegūtās zināšanas par saiknes veidošanu, bērna stiprināšanu un uzvedības koriģēšanu, kā arī vecāka individuālais darbs ar sevi un savas pagātnes apzināšanos, kalpo par pamatu veselīgu attiecību veidošanā ar bērnu un apkārtējiem visas dzīves garumā.

Programma tieši iedarbojas uz vecākiem, bet nepastarpinātie labuma guvēji ir visa ģimene un sabiedrība kopumā.

“Vecāku izglītības programma” (VIP) piedāvā apgūt zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai sekmīgi audzinātu savus bērnus un iemācītos veidot uzticības pilnas attiecības caur drošo piesaisti.

 

 

 

One thought on “SVĢ arī attālināti atbalsta un izglīto vecākus

Comments are closed.