Siguldas Valsts ģimnāzijas 12. klases programmas “Skolas soma” ietvaros skatās izrādi “Svina garša”

12.klašu skolēniem bija dota lieliska iespēja noskatīties Latvijas  Nacionālā   teātra izrādi “Svina garša”.

“LATVIJA. XX gadsimts.” sērijas romāns – Māra Bērziņa “Svina garša” – tūlīt pēc iznākšanas nokļuva apspriestāko grāmatu vidū un uz Nacionālā teātra skatuves. Dēku un piedzīvojumu romāns, no vienas puses, traģikomisku notikumu virkne, kas maina cilvēku dzīves, no otras puses.

1940. un 1941. gadā Latvijā straujā tempā nomainās lielvalstu varas, un latviešu puisis Matīss no Torņakalna, kurš nevēlas karot ne vienā, ne otrā frontes pusē, mēģina būt malā. Protams, tas neizdodas. Nepieciešamība izdzīvot frontes aizmugurē, uzdzīve un tirgošanās ar kreiso preci, pirmā sastapšanās ar mīlestību, nodevību, nelietību, žēlsirdību, un svina garša mutē. Gan no nomaldījušās lodes, gan no tā, kas notiek ar Latviju.

Jāatzīst, ka šī ir viena no labākajām izrādēm, kas tik patiesi ataino mūsu valsts vēsturiskos notikumus. Režisora un aktieru darbs nenovērtējams.

Arī skolēni atzinīgi novērtēja izrādi.

Fani Pinsone (12.a klase) :  Režisora Valtera Sīļa “Svina garša” ir izcila izrāde, un, ja būtu iespēja to noskatīties teātrī, tad ar klasi noteikti aizbrauktu. Izrāde ļāva personīgāk iepazīties ar Otrā pasaules kara notikumiem Latvijā. Visspilgtāk izcēlās  Nacionālā teātra aktieri, kuri reāli attēloja tā laika cilvēku steidzīgo un neparedzamo dzīvi. Protams, ir jāpiemin arī skatuves izkārtojums. Izrādes laikā uz projektora tika rādīti II p.k. laikā iznākušie avīžu raksti, kas noturēja intrigu līdz pašām iestudējuma beigām un radīja drūmu, pat reizēm sirreālu noskaņu.

Ļoti novērtēju un priecājos, ka skola dāvāja iespēju klasei arī attālināti noskatīties izrādi un piedalīties kopīgā kultūras pasākumā.

 

2 thoughts on “Siguldas Valsts ģimnāzijas 12. klases programmas “Skolas soma” ietvaros skatās izrādi “Svina garša”

Comments are closed.