11.a klase piedalās Eiropas eksāmenā

Visā Eiropas Savienībā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. Tā ir diena, kad eiropieši svin mieru, Eiropas kultūru dažādību un solidaritāti – spēju būt vienotiem kā labos, tā ne tik labos laikos.

1950.gada 9. maijā, kad Eiropu pēc postošākā kara cilvēces vēsturē bija sadalījis dzelzs priekškars, Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans aicināja Eiropas valstis apvienot ieroču ražošanā būtiskās ogļu un tērauda nozares. Viņa plāns tika īstenots un padarīja neiespējamu jaunu karu starp iesaistītajām valstīm. Gadu gaitā kopīgi pārraudzīto nozaru un projektā iesaistīto valstu skaits pieauga, un uz Šūmana plāna pamatiem būvētā valstu savienība kļuva par bāku arī Latvijai, atgriežoties Eiropā. 9. maijā atzīmētā Eiropas diena ir atgādinājums, ka, tikai rīkojoties kopīgi, iestājoties vienam par otru, Eiropas valstis var pārvarēt arī vislielākās grūtības, vai tā būtu ekonomiska krīze, vai pandēmija.

11.a klases skolēni un klases audzinātāja Daiga Jēkabsone Eiropas dienu svinēja katrs savās mājās, piedaloties Eiropas eksāmenā. Eiropas eksāmenā bija iespēja pārbaudīt savas zināšanas par Eiropas Savienību, tiešsaistē aizpildot testu. Eksāmens tika piedāvāts skolām trīs klašu grupās: 5.–6. klase, 7.–9. klase un 10.–12. klase; savukārt pieaugušie asināt prātu varēja, atbildot uz testa jautājumiem divās grūtības pakāpēs – pamata un izaicinājuma kārtās. Šogad pavisam Eiropas eksāmenā piedalījās 37611 dalībnieki.

Informāciju sagatavoja:

11.a klases audzinātāja daiga Jēkabsone