8. B KLASE DODAS “GADA KLASES” EKSKURSIJĀ

8.b klase 10.septembrī devās “Siguldas novada Gada klase 2020” nopelnītā kultūrizglītojošā ekskursijā.

Cēsīs tika apmeklēta  brīvdabas izstāde “Apslēptie dārgumi”. Izstāde ir mēģinājums ar laikmetīgās mākslas metodēm vēsturiskajā Ruckas parkā pievērst sabiedrības uzmanību cilvēka un dabas mijiedarbības tēmai. 

Tālāk maršruts aizveda uz Sarkano klinšu taku ar lielizmēra gleznām brīvā dabā. Gleznas tapušas, iedvesmojoties no latviešu rakstnieka Kārļa Skalbes pasaku tēliem.  Gar Sarkanājām klintīm, kuras stiepjas 300 metru garumā gar Gaujas vecupes malu un vietām sasniedzot 10 metru augstumu varēja spirdzinājumu gūt Rūcamavotā.Visvairāk gaidītais apskates objekts bija Vējiņu pazemes ezeri – vienīgā tāda tipa smilšakmens ala Baltijā. Pazemes avoti ir izskalojuši pazemes tukšumus, kā rezultātā veidojušies zemes iebrukumi. Vējiņu pazemes avoti ir pazemes gaitenis ar avota strautu Braslas krastā pie paša ūdenslīmeņai. Lai apskatītu ezerus, puspietupienā pazemes virzienā bija jāpārvietojas pa alas eju un bija nepieciešami gumijas zābaki un lukturītis. Drosmīgākie devās ar basām kājām. Iznākot no alas, pēc viņu vārdiem “zeme likās karsta”. Ar lielu prieku ekskursijas turpinājumā sagaidīja mūs Lēdurgas dendroloģiskajā  parkā, nu jau mūsu novadnieki. Dendroparks viens no lielākajiem un bagātākajiem dendroloģiskajiem stādījumiem Latvijā un tajā aug ap 1000 dažādu sugu kokaugu un dekoratīvo krūmu. Parka lielākā vērtība ir citzemju kokaugu sugu stādījumi, rododendri, robīnijas,  veigelas un filadelfi,  parūkkoks, dūmkoks, riekstkoki, dažādas kļavu sugas u.c.Lēdurgas dendroparka teritorijā atrodas teikām apvītais Lēdurgas jeb Mudurgas dižakmens, kas ir vairāk nekā 2 m augsts un 4 m garš ar apkārtmēru 13,5 m un tilpumu 19 kubikmetri. Ekskursijas noslēgums bija orientēšanās Liestraupes  viduslaiku pilī  , kas ar pārbūvēm saglabājusies līdz mūsdienām. Tā ir vienīgā pils Latvijā, kas vienā korpusā apvienota ar baznīcu. Skolēniem tika parādīta pils no pagrabstāva līdz pat pils tornim, no kura pavērās apkārtnes panorāma.

Liels paldies Siguldas novada pašvaldībai par  piešķirto  finansējumu klases ekskursijai un klases saliedēšanas pasākuma atbalstīšanu.

8.b klases audzinātāja Indra Upīte-Dambīte