Elzas Sīles dzejolis publicēts izdevumā “Garā pupa 2021”

9.c klases skolniece Elza Sīle 2021.gada pavasarī piedalījās biedrības “Ascendum” un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) izsludinātajā dzejoļu konkursā. Tajā varēja savus darbus iesūtīt 5–15 gadus vecus bērni un pusaudži no visas Latvijas. Elzas un citi labākie darbi tika publicēti dzejas gadagrāmatā bērniem “Garā pupa 2021”, kas iznāca septembrī, Dzejas dienu laikā.

Ar Elzas dzejoli “Diskusija ar sevi” var iepazīties grāmatas 216.lappusē. Elza dzejolī aktualizē pusaudža redzējumu par globālām problēmām un sabiedrības dalījumu jebkādās grupās. Dzeja ir veids, kā runāt ar pasauli par sev aktuālo. Mūsdienu pasaulē, kad ir tik daudz viedokļu, atrast atbildes uz jautājumiem nav viegli. Lai pasauli mainītu, ir jābūt drosmei. Elza daudz lasa, ir ļoti radoša, drosmīga, gatava domāt, analizēt un dalīties ar citiem savā redzējumā. Viņa spēj vārdus savirknēt dzejā tā, lai tie paustu pārdomas par savu laiku un uzrunātu līdzīgi domājošos.

Grāmatā publicētais saglabājas visilgāk, tātad ir spēcīgākais rīks. Gadagrāmata “Garā pupa” pirmo reizi tika izdota 1983.gadā Ulda Ausekļa vadībā. Tajā apkopo dažādu autoru dzeju bērniem, iekļaujot gan tulkoto literatūru, gan arī pašu bērnu radīto. Mūsdienās šo projektu atjaunoja un turpina biedrība “Ascendum” ar dzejnieces Ineses Zanderes atbalstu.

Ceram, ka nākotnē lasīsim arī citus Elzas literāros darbus. 

Paldies skolotājai Ivetai Celmiņai par ieguldīto darbu!