7. un 10. klašu skolēni izzina 1991. gada barikāžu laika notikumus

7. un 10. klases pie barikāžu ugunskura

Šogad aprit 31 gads kopš 1991. gada barikāžu dienām, kad neatkarības atbalstītāji no 13. līdz 27. janvārim bija gatavi aizstāvēt savu brīvību pret iespējamām militārām akcijām un neatkarības pretiniekiem. Tā bija politiskās krīzes situācija, kad tie, kas nostājās pret neatkarību, centās atjaunot jau zaudēto padomju varu. Tas bija pagrieziena punkts, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi un tā bija nevardarbīgās pretošanās izpausme, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem.

Lai labāk izprastu barikāžu laiku un tā nozīmi Latvijas vēsturē, 18. janvārī tika iedegti divi barikāžu piemiņas ugunskuri ap kuriem pulcējās – vispirms ģimnāzijas 7. klases un audzinātājas, tad arī 10. klases un audzinātāji. Ar skolēniem tikās un savus iespaidus pastāstīja tā laika liecinieki – Juris Ivars Čivčs un Anita Čivča, Andis Ozoliņš un skolas darbinieks Inesis Deksnis.

Lai iejustos tā laika apstākļos – 7. klašu skolēni bija sagatavojuši tēju un, kopā ar audzinātājām,  bija padomājuši par sviestmaizēm, līdzīgi kā barikāžu aizstāvjiem tās nesa Rīgas iedzīvotāji.  Atmiņu stāstījumos ieklausījās 7. a klase ( audzinātāja Anita Ūdre), 7. b klase ( audzinātāja Iveta Celmiņa), 7. c klase ( audzinātāja Kristīne Ūzuliņa), 7. d klase ( audzinātāja Ilze Koļesnikova) un 7.e klase ( audzinātāja Solvita Lapiņa). Skolēni uzdeva jautājumus barikāžu dalībniekiem, lai vairāk uzzinātu par tā laika tautas drosmīgo rīcību.

Visas 10. klases uzrunāja 10.a klases skolniece Marta Klintsone, kura bija sagatavojusi vēsturisku pārskatu par tā laika notikumiem, minot cēloņus un akcentējot tautas lielo vienotību barikāžu laikā, neatkarības aizstāvēšanā. Pie barikāžu piemiņas ugunskura pulcējās 10.a klase ( audzinātāja Inta Romanovska), 10.b klase ( audzinātājs Kaspars Lācis ), 10.c klase ( audzinātāja Ilva Kresse) un 10.d klase ( audzinātāja Inese Berga)

Pēc pasākuma vēl skolēni neizklīda, bet kavējās pārdomās un sildījās pie ugunskura. Pateicamies 7. klašu un 10. klašu audzinātājiem par atbalstu un aktīvu darbošanos!

 

 

Informāciju sagatavoja

Sabiedrisko zinātņu MC vadītāja A.Ūdre