Skolēni piedalās “Ēnu dienās”

Ēnu diena

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Latvijā Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvia (JA Latvia) reģistrēta preču zīme.

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Šogad jau otro gadu skolēniem bija iespēja pieteikties uz ēnas vietu arī ārpus Latvijas. Šādu iespēju skolēniem sniedza Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kas piedāvāja vidusskolēniem, kuri interesējas par augstas enerģijas daļiņu fizikas pētījumiem, doties uz Ženēvu Šveicē un ēnot RTU pētniekus, kuri strādā Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN).

12.a klases skolniece Paula Malnača bija to 5 Latvijas skolēnu vidū, kuriem bija iespēja doties uz Šveici no 5. – 7.aprīlim.

Jau 5.aprīlī bija iespēja apmeklēt RTU, kur varēja aplūkot laboratorijas, jaunās fakultātes telpas, kā arī tika dota iespēja  ielūkoties studenta dzīvē, dzirdēt par vairākām iespējām dažādās fakultātēs. Paula izmantoja iespēju aplūkot aeronautikas simulatoru un novērtēt savas prasmes lodēšanā Latvenergo radošajā darbnīcā. Vēlāk jaunieši devās ceļā uz Ženēvu caur Amsterdamu. Nakts melnumā tika sasniegts galamērķis –  CERN teritorija.

Paula stāsta:

“Nākamajā rītā pēc brokastīm noklausījāmies ievada lekciju, prezentāciju par CERN kopumā no Kārļa Dreimaņa, un tad jau devāmies ēnot savus zinātniekus. Dienas gaitā iepazinu RTU pētnieka, mehānikas inženiera Gunta Pikura ikdienas gaitas šajā institūtā. Uzzināju par viņa šī brīža projektu, kas saistīts ar CO2 dzesēšanas sistēmas attīrīšanu CMS projektam, kā arī tiku iepazīstināta ar aditīvās ražošanas, 3D printēšanas un modelēšanas pamatprincipiem.

Dienas laikā bija brīnišķīga iespēja satikt vairākus zinātniekus, kas strādā kopā ar attiecīgajiem RTU pētniekiem konkrētos projektos. Pēc ēnošanas devāmies aplūkot izstādi, kurā plašāk uzzinājām par CERN darbības principiem, vēsturi, ilustratīvi iepazināmies ar dažādām daļiņu paātrinātāja daļām. Nākamajā rīta devāmies atpakaļ uz lidostu, lai uzsāktu ceļu mājup.

Šajā Ēnu dienā izpratu pētnieka un mehānikas inženiera darba pienākumus, ikdienas gaitas un uzzināju, ko nozīme strādāt eksaktajā nozarē pasaules nozīmes internacionālā institūtā plecu pie pleca ar brīnišķīgiem cilvēkiem, kas katru dienu uz darbu dodas ar smaidu.

Liels paldies Junior Achievement Latvia, RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centram, Kārlim Dreimanim, Kristapam Paļskim, Irinai Mariņinai un īpašs paldies Guntim Pikuram par ēnošanas iespēju!”

Savukārt 12.a klases skolniece Eimija Mihelsone 6.aprīlī ēnu dienas ietvaros devās uz Nacionālo Bruņoto spēku Gaisa spēku bāzi Lielvārdē.

Eimija raksta: “Iepazinos ar piedāvātajām profesijām un iespējām, Gaisa spēku karavīru ikdienu, militāro tehniku un ekipējumu. Novērtēju Junior Achievement Latvia doto iespēju piedalīties ēnu dienā un vēlos teikt paldies!”

Informāciju sagatavoja:

12.a klases audzinātāja Daiga Jēkabsone

12.a klases skolnieces Paula Malnača un Eimija Mihelsone