Skolēni dodas “Pa Pērsieša pēdām”

Ekskursija “Pa Pērsieša pēdām”

25.maija rītā Siguldas stacijā sākās 10.d klases ekskursija “Pa Pērsieša pēdām”, ko vadīja Turaidas muzejrezervāta galvenā krājuma glabātāja Līga Kreišmane. Rakstnieks Pērsietis ( īstajā vārdā Kārlis Zemītis) 19.gs.beigās bija Turaidas muižas rakstvedis, kurš no darba brīvajā laikā rakstīja stāstus, kuros attēloja turaidiešu  ikdienas dzīvi un svarīgākos notikumus. Turaidas muzejrezervāts, sagaidot Pērsieša 155. jubileju, izdeva grāmatu “Muiža pagasta rakstveža skatījumā”. Grāmatā iekļauta Pērsieša darbu izlase, biogrāfiskas ziņas par rakstnieku, kā arī izvērsts Turaidas muižas vēstures raksturojums. 

L.Kreišmanes sagatavotajā ekskursijā skolēniem bija iespēja apskatīt vietas, kuras redzējis arī Pērsietis un pieminējis savos darbos-  bijušo Gaujas pārceltuves vietu,  Turaidas muižas ēkas, Turaidas skolu. Ekskursijas vadītāja ar trāpīgiem Pērsieša citātiem spēja radīt noskaņu  19.gadsimta kultūrtelpas izpratnei, ekskursijas objektu izvēle bija pārdomāta un vēstures faktiem pamatota.

Muzejrezervāta tematiskā ekskursija bija lietderīga arī tāpēc, ka 10.d.klase apgūst sociālo zinātņu virziena programmu, kurā nozīmīga vieta ierādīta novada vēstures un sabiedrisko procesu iepazīšanai. Ceram uz radošu sadarbību ar  Turaidas muzejrezervātu  arī turpmāk!

Informāciju sagatavoja 10.d.klases audzinātāja Inese Berga