Metodiskā konference “Pašvadīta mācīšanās – prasme mācīties mērķtiecīgi un rezultatīvi “

25. oktobrī Siguldas Valsts ģimnāzijā norisinājās ikgadējā reģionālā metodiskā konference “Pašvadīta mācīšanās – prasme mācīties mērķtiecīgi un rezultatīvi “, kas bija veltīta pašvadītas mācīšanās prasmju attīstīšanai skolēnos. Pašvadīta mācīšanās ir viena no sešām caurviju prasmju grupām, kas iekļautas pilnveidotajā mācību saturā kā nozīmīgs izglītības mērķis.
Konferences ievadā dalībniekus uzrunāja Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns un Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Līga Sausiņa, Viņi uzsvēra, ka skolas lielais uzdevums ir iemācīt bērnam pašvadītu mācīšanos kā labu ieradumu, kas vēlāk būs noderīgs personiskajai izaugsmei visas dzīves garumā.
Konferences plenārsēdē Latvijas Angļu valodas skolotāju asociācijas prezidente, LU doktorante Inga Linde iepazīstināja ar pašvadītas mācīšanās prasmju attīstīšanas iespējām mācību procesā, Skola2030 vecākais eksperts, klīniskais psihologs, Latvijas Universitātes Psiholoģijas fakultātes pasniedzējs Edmunds Vanags sniedza ieteikumus par to, kā veicināt skolēna pašvadītu mācīšanos skolā, bet Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas angļu valodas skolotājs Jānis Zeimanis dalījās pieredzē, kā attīstīt pašvadītas mācīšanās prasmes, lai sasniegtu izvirzīto mācīšanās rezultātu. Skola2030 vecākais eksperts, Rīgas 72. vidusskolas direktors Pāvels Pestovs akcentēja pašvadītas mācīšanās vērtēšanas paņēmienus.
Dienas turpinājumā konferences dalībniekiem bija iespēja izvēlēties un piedalīties kādā no 11 darbnīcām, kurās lektori dalījās konkrētos labās prakses piemēros par pašvadītas mācīšanās prasmju attīstīšanai un skolēnu individuālās izaugsmes veicināšanai izmantojamām metodēm.
Konferencē piedalījās 246 pedagogi no 32 Latvijas skolām. Neliels ieskats dalībnieku atsauksmēs:
“Siguldas Valsts ģimnāzijas organizētās metodiskās konferences ik gadu iedvesmo, norāda, ka pienācis laiks izmēģināt kaut ko jaunu.”
“Paldies par tik labu, skolotājam patiešām noderīgu konferenci, kas rosina jaunām idejām, sniedz praktiskus ieteikumus un
“SVĢ metodiskās konferences nekad nav “ķekša pēc”. Tās vienmēr ir pārdomātas, saturiski bagātas, rosinošas. Labprāt gribētu piedalīties šādos pasākumos vēl un vēl.”
“Viss fantastiski – skolas vide, pozitīvā gaisotne, cilvēki, saturs, idejas! Paldies organizatoriem, noteikti braukšu atkal!”
“Svarīgākais šādos pasākumos ir gūt prieku, mieru, labestību un pārliecību. To visu saņēmu, paldies organizatoriem!”
“Ļoti vērtīgi un savlaicīgi, perfekti organizēti, saturiski bagātīgi. Šādas konferences skolotājam būtu nepieciešamas vismaz 3 reizes gadā.”
“Milzīgs paldies konferences organizatoriem par ieguldīto milzīgo darbu satura izstrādē, viesmīlību, pozitīvismu, ikgadēju skolotāju iedrošināšanu izmēģināt un apgūt ko jaunu”
“Tas man deva motivāciju radīt vēl un vēl, darīt un neapstāties.”
“Paldies – tā turpiniet! Siguldas Valsts ģimnāzija kā virzītājspēks jaunām, radošām idejām!”
“Konference iedvesmoja un lika mainīt domāšanu par pašvadītas mācīšanās nozīmi.”
“Sapratu, cik svarīgi ir uzdrīkstēties un meklēt savu ceļu.”