9. klases iepazīstas ar valsts pamatlikumu – Satversmi

9. klases iepazīstas ar valsts pamatlikumu – Satversmi

31. oktobrī topošie pamatskolas absolventi piedalījās izglītojošajā lekcijā “Es, Tu un Satversme”. Tās laikā skolēni guva plašāku ieskatu valsts pamatlikumā, tā vērtībās un nozīmē mūsdienās.

Lekciju vadīja Inta Salinieka, Tiesu administrācijas Starptautiskās sadarbības un analītikas nodaļas vadītāja vietniece. Lektore uzsvēra, ka, lai gan Latvijas Republikas pamatlikums ir viens no vecākajiem pasaulē, tas nav zaudējis savu nozīmību un ietekmi ikkatra ikdienā. 

Salinieka intervijā SVĢ Skolēnu pašpārvaldes Mediju departamentam sacīja, ka tiesību zinātņu studiju procesā daudz laika jāvelta mācībām, izglītošanās process nenoslēdzas ar augstākās izglītības iegūšanu – jāmācās ir visu mūžu, jāseko līdzi jaunākajām izmaiņām nozarē un likumdošanā. “Tiesību zinātnēs iegūtās zināšanas ir ļoti noderīgas jebkurā profesijā, arī tad, ja nestrādā par tiesnesi vai juristu, advokātu vai prokuroru,” skaidro I. Salinieka. 

Izglītojošajā kampaņā “Es, Tu un Satversme” nozīmīga loma ir Satversmes vēstnešiem – juristiem, kuri dodas uz izglītības iestādēm visos Latvijas reģionos. 

Tiesu administrācijas pārstāvei vaicājām par motivāciju būt Satversmes vēstniecei: “Šajā gadā mani īpaši uzrunāja divas lietas, pirmkārt, diskusijas par Valsts aizsardzības dienestu. Ņemot vērā pasaulē un reģionā notiekošo, tātad – Ukrainu un daudz dzirdēto viedokli, ka mums pašiem sava valsts nav jāaaizstāv, gan jau NATO karavīri vai citu valstu profesionālie dienesti mūs aizstāvēs. Tas man lika tomēr domāt, ka ir jārunā par to, ka likums mūs ne tikai sargā, bet arī likums mums ir jāsargā. Otrkārt, valsts valodas jautājums. Es ļoti bieži dzirdu, un vairs nesaprotu, vai Latvijā ir tik daudz apmaiņas skolēnu, bet es dzirdu, ka komunikācija skolēnu vidū notiek angļu valodā, arī pavisam mazu bērnu vidū. Ņemot vērā šo te valodas ārkārtīgi lielo nozīmi, kā mēs vispār kopīgi varam saprasties un vienoties par kaut kādiem jautājumiem. Man īpaši šķita svarīgi uzvērt tieši valodas lietojumu – valoda ir mūsu vērtība, un kopā, vienā valodā runājot, mēs varam sasniegt kopīgus mērķus.”

SVĢ Skolēnu pašpārvaldes Mediju departamenta veidotais sižets par izglītojošo kampaņu “Es, Tu un Satversme”

Tieslietu ministrijas un Izglītības ministrijas izglītojošā kampaņa “Es, Tu un Satversme” tiek īstenota Satversmes simtgadē. Kampaņa tika atklāta 2022. gada 28. februārī. Šobrīd norit izglītojošās kampaņas otrais posms, kas aizsākās 12. septembrī. 

Izglītojošā kampaņa Siguldas Valsts ģimnāzijā pirmo reizi norisinājās 2022. gada 11. martā, kad mūsu skolā Ministru prezidenta biedrs un tieslietu ministrs Jānis Bordāns vadīja lekciju 9. klašu skolēniem. Raksts par LR tieslietu ministra J. Bordāna vizīti Siguldas Valsts ģimnāzijā lasāms ŠEIT 

Plašāka informācija par izglītojošo kampaņu “Es, Tu un Satversme” skatāma  ŠEIT