12.d klases dabaszinātniskā ekskursija

12.d klases dabaszinātniskā ekskursija

Spirgti saulainajā 20. janvāra rītā 12.d klase devās ekskursijā uz Rīgu un Ropažu novadu. Rīta saules staru apmirdzēti un galvaspilsētas kņadas ieskauti, nokļuvām mūsu pirmajā pieturpunktā – Latvijas Nacionālajā dabas muzejā.
Muzejā aktīvi darbojāmies izstādē “STOP! PIESĀRŅOTS!”, kur papildinājām savas zināšanas par ūdens, gaisa, augsnes, kā arī gaismas, trokšņa un mikroplastmasas
piesārņojumu, to rašanos un izpausmes veidiem.

Mācību stundas laikā darbojāmies grupās – katra no tām pārstāvēja savu organizāciju. Kopīgi piedalījāmies sabiedriskajā apspriešanā, kurā analizējām ieguvumus un riskus jaunas zivju pārstrādes rūpnīcas celtniecībai. Katrai organizācijai tika dots laiks izteikt savus argumentus vai pretargumentus varbūtējai fabrikai.

Pēc muzeja apmeklējuma devāmies uz Rīgas dienvidaustrumiem – Rumbulas apkaimi. Centra elegantās un vēsturiskās celtnes pamazām nomainīja Krasta ielas apbūve. Taču tad balti pelēkās pļavas vidū ieraudzījām norādi uz “Getliņi EKO”, un pāris metru vēlāk oranžais buss ieripoja poligona plašajā teritorijā. Kā vēlāk noskaidrojām ekskursijā, atkritumu poligona vēriens lēšams 86 hektāros.

Ekskursijas starts tika dots vienā no svarīgākajām vietām poligonā – galvenajiem vārtiem, kur kravas automašīnas tiek nosvērtas gan pirms iebraukšanas poligonā, gan pēc. Šādi iespējams uzzināt, cik daudz atkritumu nonāk Getliņos. Lai gan atradāmies atkritumu poligonā, mūs pārsteidza teritorijas tīrība un sakoptība. Atkritumi atrodas īpaši veidotā kalnā (no kura tiek iegūta un pārstrādāta gāze), bet kalna pakājē no sniega attīrīti ceļi, un specializētā tehnika nodrošina poligona nepārtrauktu darbību.

Ekskursijas gaitā uzzinājām, ka Getliņu atkritumu poligons ir enerģētiski pašpietiekams. Poligonā divējādi iegūtā gāze – bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksā un atkritumu noglabāšanas šūnās – energoblokā tiek sadedzināta iekšdedzes dzinējos, tādējādi nodrošinot poligonu ar siltumenerģiju un elektroenerģiju.

Poligonā saražotā siltumenerģija tiek likta lietā arī siltumnīcu apsildē. Pirmā no tām celta 2011. gadā, bet šobrīd to platība aizņem 14 408 kvadrātmetrus. Gide stāstīja, ka Getliņos atrodas “gudrās siltumnīcas”, kur daudzus procesus kontrolē un nodrošina tehnoloģijas. No tropiskajām iekštelpām devāmies uz Vides izglītības centru, kur iepazināmies ar atkritumu poligona vēsturi, statistikas datiem un nākotnes plāniem.

 

Tāda, lūk, bija mūsu klases jauno zinību un prasmju piepildītā ekskursija! Aicinām arī jūs būt aktīviem un zinātkāriem – brauciet ekskursijās un atklājiet jaunus zināšanu apvāršņus!

Informāciju sagatavoja
12.d klases skolēns
Mariss Priekulis