Dzimtās valodas dienas pasākums Siguldas Valsts ģimnāzijā

Dzimtās valodas dienas pasākums Siguldas Valsts ģimnāzijā

21. februārī SVĢ skolēni un Eiropas klubs kopā ar Latviešu valodas aģentūras (LVA) sociolingvisti Justīni Bondari svinēja Dzimtās valodas dienu.
Prezentācijas ievadā tika demonstrēts Latviešu valodas aģentūras 2021. gadā izveidotais video „Latviešu valodas stāsts”, lai dienu iesāktu ar nozīmīgu dzimtās valodas saukli: „Es dzīvošu tik ilgi, cik tu runāsi!”.
LVA veiktā pētījuma par jauniešu attieksmi pret latviešu un angļu valodu pētniece Justīne Bondare (Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta zinātniskā asistente un sociolingviste) jauniešiem pastāstīja gan par pētījuma gaitu, gan arī piedalījās sarunā par to, ko paši jaunieši domā par valodām un kā viņi redz valodu pasauli.
Pasākuma laikā jaunieši izzināja tādus tematus kā valodas kultūru un to normu veidošanu, dzimtās valodas nozīmi ikdienā. Tika dota iespēja iepazīsties ar valodnieka ikdienas pienākumiem un tā lomu valodas kopšanas jautājumu popularizēšanā sabiedrībā. Tika runāts arī par to, kā mūsu attieksmi ietekmē valodas mīti par vārdu trūkumu latviešu valodā un latviešu valodu kā mazu pasaules valodu. Lai atgādinātu jauniešiem par mūsu valodas bagātību, viņi tika aicināti iesaistīties apvidvārdu nozīmju atminēšanā, un arī pēc prezentācijas izveidojās vērtīga diskusija par iekļaujošu valodu un jauniešu valodas pētniecību.

Paldies Latviešu valodas aģentūrai un, protams, Justīnei Bondarei par ierašanos un mūsu jauniešu izglītošanu.

Informāciju sagatavoja:
Elza Sīle,
SVĢ Eiropas kluba “ES Siguldā!” prezidente.