Barikādēm – 33

Šogad janvārī aprit 33 gadi kopš 1991. gada barikāžu dienām, kad neatkarības atbalstītāji no 13. līdz 27. janvārim bija gatavi aizstāvēt savu brīvību pret iespējamām militārām akcijām un neatkarības pretiniekiem.

15. janvārī Siguldas Valsts ģimnāzijas visas 7. un 10. klases ar audzinātājiem pulcējās pie ugunskura, lai iepazītos un uzzinātu par notikumiem, ko dēvējam par barikāžu laiku Latvijas neatkarības atgūšanas procesā. Par tā laika vēsturiskajiem notikumiem savu stāstījumu bija sagatavojušas 11.d klases skolnieces Paula Hamčanovska, Annija Ošāne un Elīna Niedrīte. Viņas uzsvēra, ka jau Latvijas Tautas frontes mītiņā un vēlāk valdības organizētās barikādēs piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem. Tas bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs un reizē satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

Ar skolēniem tikās Barikāžu dalībnieks, Siguldas Valsts ģimnāzijas darbinieks Inesis Deksnis. Viņš dalījās atmiņās par tā laika notikumiem, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi, ka bija gatavi izturēt šo nevardarbīgo pretošanos. Būtībā tā bija masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem. I.Deksnis aicināja jauniešus iejusties tā laika situācijā un atbildēt – kādu lēmumu būtu pieņēmuši viņi, kā arī apliecināja, ka arī tagad būtu gatavs doties uz barikādēm vēlreiz.

Lai iejustos tā laika atmosfērā, skolēni bija sagatavojuši tēju un sviestmaizes, kā arī vēl kādu brīdi pakavējās pie ugunskura, kur arī audzinātāji dalījās savās atmiņās.

 

Informāciju sagatavoja: Sabiedrisko zinātņu MC vadītāja A.Ūdre