10.c dodas konkursa uzvaras ekskursijā

BIO-GO-Higher konkursa fizikas kārtas uzvarētāju komanda “Ozoliņi” no 10.c ar ķīmijas skolotāju un mentori Ilonu Brakovsku, 23.02.2024. devās uzvarai par godu laimētajā ekskursijā. Tā bija sadalīta 2 daļās – kosmētikas uzņēmuma “Kinetics” iepazīšana un praktiska darbošanās, kā arī ekskursija un lekcija RTU R.Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovācijas un attīstības centrā.

“Kinetics” apskates laikā varēja uzzināt interesantus faktus par pašmāju zīmola un produktu izveidi, ražotajā kosmētikā izmantotajiem ķīmiskajiem savienojumiem un to īpašību nozīmi. Praktiski darbojoties varēja izmēģināt spēkus sava mitrinošā krēma vai skrubja pagatavošanā, kā arī sava mīļākā krāsu toņa nagu lakas izveidē. Bija arī iespēja iepazīt nagu laku ražošanas aizkulises no tikko pagatavotas emulsijas līdz iepakotam produktam.

RTU R.Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovācijas un attīstības centrā bija iespēja uzzināt par jaunākajiem atklājumiem biomateriālu izmantošanā medicīnas nozarē implantu izgatavošanai. Keramika, metāli, polimēri, biotinte, zīdtauriņu kokonu pavedieni… vai spējat iedomāties tos kā implantus cilvēka organismā? Izrādās, nākotnē sagaidāms vēl vairāk iespēju – implanti šūnu līmenī. Pēc lekcijas 10.c klases pārstāvji  devās nelielā ekskursijā pa centra telpām, apskatot pieejamās iekārtas un ierīces zinātniskajiem pētījumiem.

Nav šaubu, ka ekskursija papildināja skolēnu priekšstatu par nākotnes karjeras iespējām – arī ķīmiķa karjeru noteikti var apsvērt! Skolēnuprāt vislielākais ieguvums no ekskursijas bija iespēja uzzināt vairāk par kosmētikas līdzekļu ķīmisko aspektu, jo ikdienā izmantojot dažādus produktus, bieži pat neaizdomājamies, kas produkta struktūru padara tik specifisku. “Ozoliņi” novērtē, ka ekskursijas laikā iepazinās ar ļoti zinošiem speciālistiem savā jomā, un ir pārliecinātas, ka iegūtās zināšanas un iespaidi būs noderīgi.

Rakstu sagatavoja Marta Avota un Evita Mārtinsone, 10.c