Eksakto zinātņu diena 2024

Sestdien, 27.aprīlī, Siguldas Valsts ģimnāzijas komanda “Lauku kopa” (dalībnieki Ieva Sofija Bundziņa un Ernests Lipskis no 10.b, Evita Mārtinsone no 10.c, Lizete Jenerte un Lukass Pušņins no 11.c) piedalījās Eksakto zinātņu dienas finālā un ieguva 2.vietu.
Dalība konkursā sākās ar 1.kārtu – testa un atvērto jautājumu atbilžu iesniegšanu par bioloģiju, ķīmiju, fiziku, matemātiku, medicīnu, ģeogrāfiju un datoriku. Pēc lieliska snieguma 1.kārtā skolēni izveidoja videoklipu par pretsāpju līdzekļiem – zinātnes atklājumu, kas būtiski uzlabojis mūsu ikdienu. Video izturot skatītāju balsojumu, tika iegūta ceļazīme uz finālu 27.aprīlī.
Finālā skolēni pildīja uzdevumus gan Latvijas Universitātes Dabas mājā, gan Zinātņu mājā. Uzdevumi tika izvietoti stacijās, kur katrai stacijai atvēlētais laiks bija 10 minūtes. Protams, organizatori bija parūpējušies par veselīgām uzkodām, lai dalībnieki varētu lieliski pavadīt laiku un izbaudīt pasākumu. Skolēni saskārās ar dažādiem uzdevumiem, kur bija nepieciešamas ne tikai zināšanas, bet arī komandas saliedētība un komunikācija, lai visu paspētu laikus. Visspilgtāk dalībnieku atmiņā ir medicīnas uzdevumi, kur orgānu modeļi jāsavieno ar to latīniskajiem nosaukumiem un, kur medikamentiem jāatrod atbilstošā funkcija. Tomēr aizraujoša arī bija Liepājas un Daugavpils klimatogrammu analīze, bioloģijas hoptests, mājaslapas uzlaušana, uzdevumi par korelāciju reālās dzīves situācijās, kā arī augu sugu noteikšana.
Jau ziņots, ka Eksakto zinātņu diena ir komandu sacensības, kuras rīko vairāku Latvijas Universitātes fakultāšu pašpārvaldes. Tas ir ikgadējs pasākums, taču šī gada jauninājums ir Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes dalība pasākuma organizēšanā.
Rakstu sagatavoja Evita Mārtinsone 10.c