10.d klase devās mācību ekskursijā uz Līgatni un Ieriķiem

25.septembra saulainajā rītā 10.d klase devās izglītojošā ekskursijā uz Padomju slepeno bunkuru Līgatnē un Ieriķu dzirnavu dabas takām.

Pirmais pieturas punkts bija Skaļupju ciems, kur atrodas padomju varas gados celtais bunkurs. 20. gs. 70. un 80. gados celtais Komunistiskās partijas un LPSR valdošajai elitei paredzētais bunkurs ir saglabājies līdz mūsdienām. 2003. gadā bunkurs tika atslepenots, tādējādi kļūstot pieejams apmeklētājiem.

Klausoties gides aizraujošajā stāstījumā, pusotras stundas laikā apskatījām 2000 m2 lielo bunkuru. Uzzinājām, ka bunkurs atrodas 9 metrus zem zemes, tajā varēja patverties līdz pat 250 personām. Līgatnes bunkurā kodolkara, dabas katastrofas vai citas bīstamas situācijas gadījumā amatpersonas varēja patverties līdz pat dažiem mēnešiem. Mūs pārsteidza skaļā kondicionēšanas iekārtas rūkoņa, kā arī tas, ka telekomunikāciju, ūdensapgādes un elektroiekārtas ir autentiskas un darba kārtībā.

Tālāk mūsu ceļš veda uz Cēsu pusi – Ieriķu dzirnavu dabas takām, kur mūs laipni uzņēma klasesbiedrenes Ketrīnas vecāki – Ieva un Uğis Meieri. Viņi daudzu gadu garumā Grūbas (Meldrupītes) ielejā ir izveidojuši skaistu un ainavisku dabas parku. Pārgājienā pa upes ieleju novērtējām dabas daudzveidību un tās krāšņumu rudenī. Iepazinām kultūrvēsturiskos objektus parkā – 300 gadus vecās Ieriķu dzirnavas un dzirnavu ūdens ratu.

Pārgājiena noslēgumā grillējām, kopīgi piknikojām un dalījāmies iespaidos par aktīvo un saturīgi pavadīto dienu.

Paldies Ievai un Uģim Meieriem par gādīgo un viesmīlīgo uzņemšanu Ieriķos!

Informāciju sagatavoja

Mariss Priekulis