Siguldas rudens karuselis iegriež arī šahistus!

Rudens karalistē Siguldā ir ne tikai zelta lapu birums, bet arī atsākusies aktīva šaha turnīru dzīve. Jau desmito gadu pēc kārtas oktobra sākumā notika Siguldas atklātais čempionāts ātrajā šahā un daudzkārtējās Latvijas čempiones šahā Mildas Laubertes atcerei veltīts “blitz” jeb ātrspēles turnīrs. Abos turnīros kopā piedalījās 134 šahisti no dažādiem Latvijas novadiem, Lietuvas un Francijas.

Siguldas Valsts ģimnāzijas šahistiem šīs sacensības, kā jau ierasts, ir pirmā nopietnā pārbaude, uzsākot jauno mācību gadu. No Siguldas Valsts ģimnāzijas šaha pulciņa turnīrā piedalījās Linards Anspoks (11.b), Miks Tomass Hižņikovs (11.d),  Simona Lāčplēse (7.b) un Ričards Kārlis Zemītis (7.b).

Labākais no jaunajiem siguldiešiem ieguva pazīstamā šaha entuziasta, nu jau aizsaulē aizgājušā skolotāja, Ulda Deisona vārdā nosaukto speciālbalvu labākajam novada skolniekam, un šo balvu šogad izcīnīja Siguldas Valsts ģimnāzijas 11. klases audzēknis Miks Tomass Hižņikovs. M.T.Hižņikovs ar labu rezultātu – 3,5 punkti 9 spēlēs apsteidza  pārējos jaunos Siguldas šahistus. Jāatzīmē, ka jaunieši cīnījās vienā turnīrā kopā ar daudz pieredzējušākiem šaha spēles meistariem.

Turnīra rezultātus var atrast sekojošā interneta vietnē :

http://chess-results.com/tnr579853.aspx?lan=1&art=4 Sīvā cīņā ar teicamu rezultātu – 7,5 punkti no 9 Siguldas čempiona godu izcīnīja viens no Latvijas spēcīgākajiem lielmeistariem – Normunds Miezis, kurš pārstāvēs Latvijas visu laiku spēcīgākajā pasaules šahistu forumā – pasaules šaha federācijas FIDE un Chess.com organizētajā GRAND SWISS turnīrā. Sacensībās, kuras norisināsies Rīgā no 25.oktobra līdz 8.novembrim, cīnīsies 114 šahisti no 39 valstu šaha federācijām,.

Papildus informācija par ievērojamo šaha pasākumu Rīgā:

https://www.fide.com/news/1363?fbclid=IwAR0fyUjsEkI908pQ08XXjZ3bX2GZPVzjvfg6qPlZbvCtPdguMt0a96_YuR0

Siguldas šaha turnīru laikā tika pieminēta mūsu slavenā novadniece Milda Lauberte, kura ir bijusi trīspadsmitkārtēja Latvijas šaha čempione un 1937.gadā pasaules čempionātā šahā sievietēm izcīnīja 3.-4.vietu. Diemžēl reizē ar neatkarīgās Latvijas Republikas okupāciju izplēnēja Mildas Laubertes iespējas pārstāvēt Latviju pasaules šaha arēnā un cīnīties par pasaules čempiones titulu.

Šahisti spraigās cīņās katrs izspēlēja 9 šaha partijas ar laika kontroli 12 minūtes katram spēlētājam un plus 5 sekundes par katru gājienu. Ikkatrs spēlētājs saprata, ka ir vēl daudz ko mācīties sarežģītajā šaha spēlē, un iegūtā pieredze būs vadmotīvs šaha prasmju uzlabošanas jomā.

Šaha pulciņa skolotāja

Sandra Harlinska.