Šaha virpulis pavasara brīvdienās

Pavasara brīvlaiks bija piesātināts laiks Siguldas Valsts ģimnāzijas jaunajiem šahistiem. Pēc četru gada pārtraukuma 2023. gada 17.martā atkal notika SVĢ atklātais čempionāts ātrajā šahā. Turnīrā bija aicināti piedalīties 7.-12. klašu skolēni. 

Sacensībās kopumā piedalījās 45 jaunie šahisti no 13 dažādām Latvijas skolām, pārstāvot visus Latvijas reģionus – Kurzemi, Latgali, Zemgali, Vidzemi, kā arī Rīgu.

Siguldas Valsts ģimnāziju pārstāvēja divpadsmit audzēkņi. Lielākais punktu skaits no viņiem Mikam Tomasam Hižņikovam un 4. vieta kopvērtējumā (5,5 punkti), un izcīnīts labākā Siguldas Valsts ģimnāzijas šahista tituls.

Novada dalībnieku konkurencē par labāko tika atzīts Siguldas Valsts ģimnāzijas 10. klases skolēna Gustava Melgalvja sniegums (4,5 punkti).

Labākās jaunās šahistes balvu arī izcīnīja Siguldas Valsts ģimnāzijas 12. klases audzēkne Kristīne Urtāne, iegūstot 3,5 punktus.

 

Pieredzi un vismaz divus punktus septiņās šaha partijās ieguva pilnīgi visi SVĢ jaunie šahisti:

Miks Tomass Hižņikovs, 12.kl. – 5,5 punkti (4.vieta kopvērtējumā)

Melgalvis Gustavs, 10.kl. – 4,5 punkti (11.vieta kopvērtējumā)

Kūlis Jēkabs, 12.kl. – 4,5 punkti (12. vieta kopvērtējumā)

Bojārs Krišjānis, 9.kl. – 4 punkti (16. vieta kopvērtējumā)

Pipars Jānis, 11.kl. – 4 punkti (21. vieta kopvērtējumā)

Urtāne Kristīne, 12.kl. – 3,5 punkti (25. vieta kopvērtējumā)

Gailišs Gustavs, 7.kl. – 3 punkti (27. vieta kopvērtējumā)

Jekabsons Justs, 11.kl. – 3 punkti (30. vieta kopvērtējumā)

Kurpnieks Uldis Andrejs, 11.kl. – 3 punkti (31. vieta kopvērtējumā)

Tomsons Intars, 7.kl. – 3 punkti (32. vieta kopvērtējumā)

Zuters Miķelis, 9.kl. – 2,5 punkti (36.vieta kopvērtējumā)

Dubrovskis Atis, 9.kl. – 2 punkti (42.vieta kopvērtējumā)

 

Visi turnīra rezultāti skatāmi FIDE turnīru portālā:

http://chess-results.com/tnr738764.aspx?lan=1&art=1&rd=7&fed=LAT

Sacensības noritēja spraigi un tikai pēdējā spēļu kārtā izšķīrās kopvērtējuma sacensību uzvarētāju trijnieks. 1. vieta Valmieras Valsts ģimnāzijas 10. klases audzēknim Gustavam Stankevičam, 2. vieta Rīgas Tehniskās koledžas 10. klases audzēknim Kristoferam Balodim (abiem 6 punkti no 7 iespējamiem, taču valmierietim labāki papildrādītāji) un 3. vieta Valteram Folkmanim no Talsu Valsts ģimnāzijas 10. klases (5,5 punkti).

Šaha spēle ir kļuvusi ļoti populāra ģimnāzijas audzēkņu vidu, un bieži no stundām brīvajos brīžos uzvirmo kaislības pie šaha dēlīša bibliotēkā vai kādā no gaiteņiem. Ar skolas vadības gādību ir sarūpēti divi šaha komplekti, kurus bibliotēkā var izmantot jebkurš šaha spēles cienītājs.

Ik nedēļu trešdienās 309. kabinetā no 15.30 līdz 17.30 ir iespēja šaha pulciņa nodarbības laikā izspēlēt kādu klasisko vai “jautrāka” šaha partiju un arī uzzināt vairāk par kādu šaha spēles “triku” – kas ir Līnijmats, “En passant” , šaha dakšiņa, pats un mats.

Šaha pulciņa skolotāja,

Sandra Harlinska.