Nakts lasīšana skolā

15.decembra naktī Siguldas Valsts ģimnāzijas telpās norisinājās otrais Nakts lasīšanas pasākums, kurā piedalījās deviņpadsmit 7.-9.klašu skolēni un viņu latviešu valodas skolotājas – Iveta Celmiņa, Kristīne Ūzuliņa un Eva Bērze. Visi atkal nakšņoja skolā, lai varētu nevis skraidīt pa koridoriem un dsrīt blēņas, bet gan lasīt grāmatu tumsā ar lukturīti.

Piedzīvojums sākās plkst.19 ar savstarpēju iepazīšanos un stāstu par grāmatu, ko pašlaik lasa. Bija arī sarunas par lasīšanas paradumiem, vietām un interesēm.

Nakts lasīšanā skolēni iepazinās ar rakstnieci, bērnu un pusaudžu darbu autori Luīzi Pastori, kas  gan iepazīstināja ar savu romānu “Laimes bērni”, gan arī pastāstīja par rakstnieka darbu vispār.

Nakts lasītāji piedalījās radošā nodarbībā un mēģināja rakstīt savu stāstu. Luīze Pastore palīdzēja katram ar padomu, kā vislabāk attīstīt stāstu, kā to sākt, kā to beigt.

Kad tikšanās laikā spēki bija iztērēti, nakts lasītāji skolas mājturības kabinetā baudīja pankūkas, ko sarūpēja skolotāja Kristīne Apine.

Pēc pusnakts sākās tradicionālā aktivitāte “Aklais randiņš ar grāmatu”. Tās laikā katrs dalībnieks  izvēlējās iesaiņotu grāmatu, ar kuru iepazīties un mēģināt sadraudzēties. Daži turpināja draudzību līdz pat rītam un vēl arī mājās, citiem attiecības ar jauniepazīto grāmatu izveidot neizdevās, jo bija plānā cita lasāmviela.

Ap pulksten pusvieniem lasītāji devās pašu izveidotās guļvietās skolas Lielajā zālē, lai laistos saldā miegā vai arī lasītu. Bija tādi, kas aizmiga ļoti ātri (par to no rīta bija drusciņ bēdīgi), bija tādi, kas lasīja līdz pulksten diviem, trijiem vai pieciem. Bet rekordiste arī šogad ir Anete Anspoka, jo viņa lasīja visu nakti – līdz pat celšanās laikam 7.30.

Ēdot brokastu putru, vēlreiz pārrunājām pasākumā notikušo. Visi skolēni atzina, ka viņu skolotājas ir foršas un ka šādu pasākumu vēlētos apmeklēt arī nākamgad.

Starp citu, tie, kuri lasa, dzīvo ilgāk – to pierāda Jeila Universitātes zinātnieku pētījums.

Lasiet un dzīvojiet ilgi! Tiekamies līdzīgos pasākumos!

 

Informāciju sagatavoja latviešu valodas skolotāja Iveta Celmiņa