“Gada klases 2020” pamatskolā ekskursija.

2019./2020.m.g. “Gada klases 2020” titulu ieguvusī 9.b klase ( audzinātāja Indra Upīte –Dambīte) saulainā septembra dienā devās iepazīt Liepāju un tās apkārtni. Vispirms tika piestāts Saldus novada “Airītēs”.Tur atrodas  piemiņas vieta pulkvedim Oskaram Kalpakam .Muzeja ekspozīcija atspoguļo pulkveža Oskara Kalpaka personību un apskata viņa darbību I pasaules kara laikā un Latvijas Atbrīvošanas cīņās. Pie muzeja izveidota atraktīva militāro spēju pārbaudes  “Spēka taka”, kur pierādīt sevi izveicībā, sadarbošanās prasmē un precizitātē.

Nākamais pieturas punkts bija Liepājas Karaosta. Tā ir nocietinājumu sistēma, kas būvēta cara laikā. Līdz 1994. gadam bija slēgta militāra teritorija. Ekskursijas vadītāja iepazīstināja ar cietoksni, kas  tika būvēts 19.gadsimta beigās,  lai pasargātu Liepājas jūras kara bāzi iespējamā ienaidnieka uzbrukuma gadījumā; Redānu, kas  ir Liepājas cietokšņa sastāvdaļa, kur 1919.gada novembrī norisinājās cīņas ar bermontiešiem, lai nosargātu Latvijas neatkarību;  Sv.Nikolaja Jūras katedrāli, kas  ir viens no Karostas simboliem, 1800 m garo  Ziemeļu molu, kas  aizsargā Liepājas ostas akvatoriju no Ziemeļrietumu vējiem un Ūdenstorni, kas  slejas pār Karostu 37 metru augstumā un  tika uzcelts 20.gs. sākumā, lai nodrošinātu Karostu ar svaigu ūdeni.

Īpaši skolēni gaidīja iespēju pabūt Karostas cietumā jeb virssardzē. Tas  ir vienīgais tūristiem atvērtais militārais cietums Eiropā. Cietums, no kura neviens nekad nav izbēdzis. Ēka celta ap 1900. gadu un līdz pat 1997. gadam kalpojusi kā militārpersonu disciplinārsodu izciešanas vieta. Jau kopš pirmajiem gadiem tā ir bijusi drūma vieta cilvēku likteņu salaušanai un brīvā gara apspiešanai. Arī šobrīd nav vienkārši to visu vienkārši vērot, bet katrs kaut nedaudz varēja  izjust stingrās disciplīnas “elpu sev pakausī”.

Pēc skarbās vēstures,  pilsētā ekskursantus sagaidīja majestātiskā koncertzāle   “Liepājas Dzintars”.  2015.gadā atvērtā ēka izceļas ar izcilo akustiku, laikmetīgo ēkas arhitektūru un daudzfunkcionalitāti. Esot Liepājā tika apmeklēta arī Latvijas mūziķu Slavas aleja un  apskatītas 39 plāksnes ar mūziķu plaukstu atlējumiem bronzā un 12 plāksnes ar populārām latviešu mūzikas grupām.  Savu plaukstu nospiedumus iemūžinājuši maestro Raimonds Pauls, dziedātāja Ieva Akuratere, komponists un dziedātājs Mārtiņš Freimanis, 2002. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāja Marija Naumova, rokmūziķis Ainars Virga un citi.

Atvadoties no Liepājas , ceļš aizveda pie vides objekta un satikšanās vietas „Spoku koks”, kas  veltīts latviešu leģendārajai rokgrupai „Līvi”. „Spoku koks” ir iespaidīgs 6 metrus augsts koks, kas veidots no 4000 metāla stienīšu. Ap koku izliktajā bruģī var saskatīt „Līvu” populārāko dziesmu nosaukumus, bet koka zaros ir paslēpti piecu mūzikas instrumentu apveidi. Koka stumbra pamatnē ir iegravēti aizsaulē aizgājušo grupas dalībnieku vārdi. Te varēja  pasēdēt uz soliņiem, kas veidoti ģitāras grifa formā, un, nospiežot pogu, atskaņot  grupas „Līvi” dziesmas.

Ekskursijas romantiskais noslēgums Zilā karoga pludmalē vērot kā sāk rietēt jūrā saule. Pateicība Siguldas novada pašvaldībai par konkursa “Gada klase 2020”piešķirto finansējumu, lai skaisti noslēgtu negaidīti pārtraukto mācību gadu.

        2019./2020.m.g.9.b klases audzinātāja Indra Upīte-Dambīte

2 thoughts on ““Gada klases 2020” pamatskolā ekskursija.

  1. Atbalsojums: tinder nude photos
  2. Atbalsojums: chubby dating free

Comments are closed.