Veiksmīgi noritējis NordPlus projekts “Dust to diamonds”

23. janvārī Latvijā startēja vides NordPlus projekts “Dust to diamonds”. Projekts kopumā ilga piecas dienas (līdz 27. janvārim), kuru laikā guvām jaunas paziņas un zināšanas. Projekta norisē piedalījās SVĢ 10.-12. klašu skolēnu komanda, dabaszinātnņu skolotāji,  jaunieši un viņu skolotāji no Munkkiniem skolas Somijā un Kohla – Jarve ģimnāzijas  audzēkņi un skolotāji no Igaunijas. Jāpiebilst, ka rudenī mūsu skolas četri skolotāji viesojās Somijā Munkkiniem skolā, kur gan vēroja mācību procesu, gan paši vadīja mācību stundas skolēniem.

Pirmā projekta diena sākās ar iepazīšanās spēlēm, pēc kurām skolēni tika sadalīti darba grupās, kurās strādāja Latvijā un turpinās iesākto jau aprīlī, kad projekta noslēgums būs Igaunijā. Katra grupa izvēlējās tēmu. Izvēlētās pētnieciskā darba tēmas bija saistītas ar vidi, piemēram, tēmas par ūdens kvalitāti, elektrības patēriņu, oglekļa dioksīds mūsu dzīvē un citas aizraujošas lietas. Darba rezultātā bija jāsagatavo  prezentācija par paveikto darbu un mērījumu, un testu rezultātiem. Eksperimenti bija dažādi, tāpat kā tēmas – tika mērīts trokšņu biežums, CO2 daudzums klasēs, elektroenerģijas patēriņš un atkritumu daudzums, kā arī gaismas kvalitāte, arī dzeramā ūdens kvalitāte.  Dažkārt gadījās arī tā, ka eksperimenti nebija sekmīgi, bet no kļūdām mācās. Noslēgumā ikvienam izdevās gūt priekšstatu par apgūtajām tēmām un 27. janvārī skolas lielajā zālē noritēja starptautiska konference, kurā skolēnu grupas prezentēja paveikto. Lai jaunieši plašāk pilnveidotu savas prasmes, grupas tika veidotas tā, lai to sastāvā būtu visu trīs projekta dalībvalstu pārstāvji.

Papildus projektā plānotajiem pētījumiem mūsu projekta partneriem piedāvājām iepazīt Siguldu, izzinošā ziemas dzestruma pavadītā ekskursijā, apskatot pilsētas tūrisma objektus, piedzīvojot Siguldas Spieķa darbīcu. Ik rītu viesus modinājām latviskās tradīcijās – gan muzicējot kopā ar SVĢ Mūzikas studiju, gan dejojot ar TDK “Vizbulīte” jauniešiem un trenējoties volejbolā. Jaunieši devās projekta tēmas paplašinošā ekskursijā uz “Getliņi EKO” un RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts  (VASSI), kā arī apskatīja Vecrīgas populārākos tūrisma objektus.

Paldies visām SVĢ skolēnu ģimenēm, kuras uzņēma jauniešus un ļāva sajust latvisko viesmīlību!

Paldies 12. b klases skolniecēm Enijai Duļbinskai, Luīzei Indriksonei un Montai Patmalniecei par iesaisti projekta aktivitāšu īstenošanā!

     

   

 

 

 

 

 

 

 

Arnita Čoiča

Projekta “Dust to diamonds” koordinatore SVĢ