Drošāks internets sākas ar tevi

Jau otro gadu Siguldas Valsts ģimnāzijā pamatskolas valodu programmas klases apgūst medijpratību, ko māca latviešu valodas un literatūras skolotāja Iveta Celmiņa.

Diezgan bieži mums jautā: “Ko jūs tajā medijpratībā darāt?” Atbilde: mēs mācāmies, kā pareizi lietot internetu. Jums šķiet, ka to visi māk? Nē! 21.gadsimta ikdienas rīks mums visiem – gan bērniem, gan pieaugušajiem – ir jauna vide. Tajā ir jāmācās uzvesties un parādīt sevi, neatklājot par daudz. Internetā (un arī citos medijos) ir ļoti daudz informācijas, tā jāprot atrast, izvērtēt, atlasot ticamo no neticamā. Mums jāiemācās neticēt visam, ko mums stāsta skaisti un/vai gudri  cilvēki. Jāiemācās domāt kritiski. Internetā ir tik daudz safabricētu materiālu un melu!

PLAKĀTI 

Februāris ir droša interneta mēnesis. Medijpratībā apgūto SVĢ skolēniem un darbiniekiem vēlas pastāstīt arī 7.a un 8.a klases skolēni. Šoreiz pastāstīšana notiks, izmantojot plakātus kā informācijas nodošanas veidu. 7.a klases skolēni pievērš uzmanību tam, kādas sekas var būt, ja neuzmanīgi ievietojam informāciju par sevi, bet 8.a klases skolēni vēlas aktualizēt problēmu, ar ko saskaras daudzi pusaudži, – apsmiešana interneta sarakstē jeb kiberterorizēšana. Skolēni savus radošos darbus veidojuši, izmantojot mājaslapu canva.com. Pamēģiniet arī jūs šo jautro un radošo vietni!

TIKŠANĀS AR PREZIDENTU 

Medijpratība kā 21.gadsimta prasme ir nozīmīga arī mūsu valsts prezidentam Egilam Levitam. 5.februārī es, SVĢ skolotāja Iveta Celmiņa, tika uzaicināta uz sarunu ar prezidentu, lai pastāstītu, kā Siguldas Valsts ģimnāzijā apgūst medijpratību. Jāatzīst, saruna bija ļoti interesanta, jo Levita kungu patiesi uztrauc, cik spēcīgs iespaidošanas rīks ir internets un cik vājas ir tā lietotāju prasmes atšķirt patiesību no meliem. Prezidents man uzdeva ļoti daudz jautājumu par to, kā es mācu medijpratību, kur iegūstu materiālus. Viņu patīkami pārsteidza entuziasms un uzdrīkstēšanās sākt kaut ko jaunu, tāpēc prezidents izteica vēlmi apmeklēt kādu no mūsu mācību stundām. Gaidīsim? Jā!

AKCIJA “DIENA BEZ TELEFONA”  

Vai jūs zināt, kāda ir galvenā prasme, kas jāiemācās mobilā telefona lietotājam? –  Prasme  to NELIETOT. 13.februārī ļausimies izaicinājumam un sūtīsim telefonus atpūsties. Iespējams, ka esat jau pamanījuši nenopietnos informatīvos plakātiņus, kas izvietoti skolas trepju telpā. Jūsu telefoni ir piekusuši un sen jau pelnījuši atpūtu: viņi grib pagulēt, paklausīties mūziku, doties ekskursijā, iepazīties ar citiem telefoniem. Uztveriet šo dienu kā jautru joku un neesiet īgņas! Skolēnu parlaments un skolas darbinieki ir pacentušies, lai šī diena būtu citādāka.

“Diena bez telefona” ir pasākums, kas tiek rīkots kā viens no organizācijas “Drošs internets” pasākumu kopuma Latvijā. Kartē varat aplūkot, kuras skolas un iestādes atbalsta šo pasākumu. https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1AsRA6Ctz6F71pxa6cahz0IaW5eizSeX8&ll=56.87764955461987%2C24.4397984499999&z=8

Parādīsim, ka SVĢ skolēni ir elastīgi un nav nekādi rāmī dzīvotāji.

Iveta Celmiņa, latviešu valodas, literatūras un medijpratības skolotāja.

2 thoughts on “Drošāks internets sākas ar tevi

  1. Atbalsojums: nsfw tinder profiles

Comments are closed.