Šaha olimpiešu starts Vidzemes reģiona finālā

Šaha olimpiešu starts Vidzemes reģiona finālā

22.aprīlī tika aizvadīts trešais no kopumā pieciem paredzētiem 2020./2021. mācību gada Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes reģionālajiem fināliem. Vidzemes reģiona 57 skolēni no 21 skolas aizvadīja 4 turnīrus tiešsaistes šaha platformā lichess.org.

Līdztekus ar Olaines 1.vidusskolu (8 dalībnieki), Ādažu vidusskolu un Smiltenes vidusskolu (6 dalībnieki), Siguldas Valsts ģimnāzija ar 5 dalībniekiem tika atzīta par vienu no Vidzemes reģiona visšahistiskākajām skolām.

Siguldas Valsts ģimnāzijas godu aizstāvēja sekojoši audzēkņi:

Kārlis Edvards Veide – 9.d

Patriks Ričards Strods – 9.d

Miks Tomass Hižņikovs – 10.d

Edgars Leo Miezis – 10.b

Līga Stakova – 10.d

Neliela dalībnieku skaita dēļ tika apvienoti 5. – 9. klašu un 10. – 12. klašu turnīri zēniem. Ja pirms turnīra sākuma varēja šķist, ka kopvērtējuma augšgalā vajadzētu būt tieši vecāko klašu pārstāvjiem, tomēr noslēgumā situācija izvērtās pilnīgi pretēja.

SVĢ labākais šahists Miks Tomass Hižņikovs (lichess.org lietotāja vārds – minimalest) pierādīja, ka ir spēcīgākais 10.-12.klašu grupā Vidzemes reģionā un ar 7 izcīnītām uzvarām 10 partijās ierindojās 3. vietā kopējā 5.-12. klašu turnīrā. Jāatzīmē, ka šahā vecumam ir maza nozīme, un to arī pierādīja šī turnīra uzvarētāji – Māris Kristaps Strazdiņš no Limbažu valsts ģimnāzijas 9.a klases, savācot 8.5 punktus no 10 iespējamiem. Ar viena punkta deficītu viņam sekoja un 2. vietu ieguva Olaines 2. vidusskolas 6.b klases skolēns Daniils Dolganovs.

5.-9.klašu grupā sparīgi startēja siguldieši Kārlis Edvards Veide (MelnaisLaidnis) un Patriks Ričards Strods (PatriksS), bet diemžēl šoreiz palika “aiz strīpas”, jo netika atlases trijniekā. Kārlis Edvards ar iegūtām 6 uzvarām 10 partijās savā vecuma grupā ierindojās 5. vietā, bet Patriks Ričards – ar 4,5 punktiem 12. vietā.

Saite uz turnīra rezultātiem un partijām: https://lichess.org/swiss/iBkjo0TH

SVĢ Vidzemes reģiona finālā tika pārstāvēta arī meiteņu turnīrā. Līga Stakova (ligastako) guva pieredzi, spēlējot ar šahā pieredzējušākām dalībniecēm no Olaines, Ādažiem, Carnikavas, Cesvaines un Madonas. Līdzīgi kā puišiem arī meitenēm bija apvienotais 5.-12.klašu turnīrs, kurā Līga savā vecuma grupā izcīnīja ceļazīmi uz Lielo Latvijas finālu!

Saite uz turnīra rezultātiem un partijām: https://lichess.org/swiss/DAd54cRN

Īpaši vēlos atzīmēt 10.b klases skolnieka Edgara Leo Mieža (Edgarsss) startu sacensībās, kurš ar 4 uzvarām 10 partijās ierindojās 5. vietā 10.-12. klašu grupā.  Edgara sniegums liecina, ka šaha prasmes var apgūt ne tikai šaha pulciņā, bet tās ir pieejamas ikvienam dažādos izziņas līdzekļos – grāmatās, interneta portālos vai draugu lokā.

Šahs kā loģiska spēle iemāca taktiskās iemaņas – tas māca zināt, ko darīt, ja situācija ir sagatavota aktīvai darbībai. Vēl svarīgāk ir tas, ka šahs iemāca stratēģiskās domāšanas iemaņas, – izdomāt, ko darīt situācijā, kad tu nezini, ko darīt!