Nakts lasīšanā skolā tiekas 7.-9. klašu skolēni

Nakts lasīšana skolā

16.decembra naktī Siguldas Valsts ģimnāzijas telpās miera nebija, jo trīsdesmit 7.-9.klašu skolēni un viņu latviešu valodas skolotājas – Iveta Celmiņa, Kristīne Ūzuliņa un Lāse Vilka – piedalījās pasākumā “Nakts lasīšana skolā”. Jā, viņi nakšņoja skolā, lai varētu lasīt. Grāmatu lasītāju pulciņš bija ļoti sirsnīgs, atvērts piedzīvojumiem un, kā paši teica, ļoti jauka kompānija.
Piedzīvojums sākās plkst.19 ar savstarpēju iepazīšanos un stāstu par grāmatu, ko pašlaik lasa. Ik pa laikam zālē atskanēja komentāri par attiecīgo grāmatu un pieredzi tās lasīšanā.
Nakts lasīšanā skolēni iepazinās ar atraktīvu, radošu personību un rakstnieku Arvīdu Deģi. Viņš gan lasīja savu darbu fragmentus, gan stāstīja, kā tas ir – rakstīt, kā rodas sižeti, kā tēli dzīvo savu dzīvi un tajā iesaista rakstnieku.


Skolēniem bija nedaudz jāiejūtas autora lomā un jāraksta turpinājums video sižetam par nāru un pirātu. Labākais šajā konkursā izrādījās 7.b klases skolēns Gustavs Gailišs.

Īsi pirms pusnakts jautrais lasītāju bariņš SVĢ direktora vietnieces Arnitas Čoičas un skolotāju pavadībā mājturības kabinetā cepa pankūkas (arī zaļās Šreka/Grinča). Tās katrs izdekorēja atbilstoši tam, kādu literatūru patīk lasīt.

 
Pēc pusnakts sākās aktivitāte “Aklais randiņš ar grāmatu” – katrs izvēlējās iesaiņotu grāmatu, ar kuru bija jāmēģina izveidot draudzība, dodot iepazīšanās laiku vismaz 10 lappušu garumā. Kā jau aklajos randiņos mēdz notikt, tikšanās bija dažādas – daži uzreiz saprata, ka “tur nekā nebūs”, daži satika tieši to, ko jau sen gribēja ieraudzīt, daži mēģināja iepazīties, bet tālāk draudzību neveidoja.
Ap pulksten pusdiviem lasītāji devās pa guļvietām skolas Lielajā zālē, lai laistos saldā miegā vai arī lasītu. Bija tādi, kas ar grāmatu pavadīja stundu vai divas, kā arī tādi dullie, kas lasīt beidza tikai ap 6 no rīta (piemēram, Anete Anspoka, Gustavs Gailišs, Armanda Kivriņa, Elīna Brencāne).

Rīts visiem sākās ar brokastīm un sarunām par pasākumu. Visi skolēni teica, ka noteikti šāds pasākums ir jārīko atkal. Daudzi ieguva jaunus draugus un jaunu lasīšanas pieredzi.
Tie, kuri lasa, ir īpaši, jo lasīšana ir ļoti radošs process – viss ir jāiedomājas pašam.
Lasiet, un tiekamies līdzīgos pasākumos!

Sakām lielu paldies latviešu valodas un literatūras skolotājām par pasākuma organizēšanu un īstenošanu!